GombahĂĄzak

TiszakĂ©cske ĂŒdĂŒlƑövezetĂ©ben a TermĂĄlfĂŒrdƑ mögötti terĂŒleten talĂĄlhatĂłk a gombahĂĄzak. Ezek a jellegzetes Ă©pĂŒletek ma mĂĄr kezdenek az enyĂ©szet rĂ©szĂ©vĂ© vĂĄlni Ă©s lassan ki is lĂłgnak a környezetbƑl, pedig egykoron nagy ĂĄlom valĂłsult volna meg a lĂ©trehozĂĄsukkal. TiszakĂ©cske az utĂłbbi Ă©vtizedekben – fƑleg a fĂŒrdƑk felĂșjĂ­tĂĄsĂĄnak Ă©s Ă©lmĂ©nyelemekkel valĂł ellĂĄtĂĄsĂĄnak köszönhetƑen – nagyon sokt fejlƑdött.  Ez a fejlƑdĂ©s nemcsak az ĂŒdĂŒlƑrĂ©szen tapasztalhatĂł, hiszen utak, közterĂŒletek Ășjultak meg Ă©s szĂĄmos vĂĄllalkozĂĄs központja is e csodĂĄlatos fekvĂ©sƱ vĂĄros.

GombahĂĄzak – TiszafĂŒred

Azonban fƑ vonz ereje a termĂ©szeti szĂ©psĂ©gei mellett – hiszen a vĂĄros szĂ©lĂ©n több, mint 22 km hosszan kanyarog a Tisza – mindenkĂ©ppen a gyĂłgyvizĂ©nek köszönhetƑ. A termĂĄlfĂŒrdƑi Ă©vtizedek Ăłta ĂŒzemelnek, azonban nagy nĂ©pszerƱsĂ©gre a 90-es Ă©vekben tettek szert. Ebben az idƑszakban fedeztĂ©k fel egyre többen e telepĂŒlĂ©s szĂ©psĂ©geit, lĂĄtvĂĄnyossĂĄgait.

Így egyre több vĂĄllalkozĂĄs is Ă©rdeklƑdni kezdett a telepĂŒlĂ©s adta lehetƑsĂ©gek irĂĄnt. Egy vĂĄllalkozĂł pedig nagyszabĂĄsĂș tervekkel ĂĄllt elƑ, egy ĂŒdĂŒlƑfalut ĂĄlmodott a fĂŒrdƑ mögötti terĂŒletre.

2000-re az öthektĂĄros terĂŒleten 23 gombahĂĄz Ă©s egy emeletes kiszolgĂĄlĂł Ă©pĂŒlet – mely közössĂ©gi tĂ©r lett volna – Ă©pĂŒlt meg. Azonban a pĂ©nz addigra elfogyott, Ă­gy vĂ©glegesen mind a mai napig nem sikerĂŒlt befejezni a munkĂĄlatokat. Az eredeti elkĂ©pzelĂ©sek szerint az ĂŒdĂŒlƑ komlpexumba a termĂĄlvĂ­z is bevezetĂ©sre kerĂŒlt volna, de mĂĄr erre sem kerĂŒlt sor.

A helyiek csak aprajafalva, szellemvĂĄros nĂ©ven emlegetik a gombahĂĄzon tĂșl e fĂ©lbehagyott beruhĂĄzĂĄst, mely hatalmas lehetƑsĂ©geket rejtett magĂĄban.

Nem tudni mikor fog befejezƑdni – hiszen az Ă©pĂŒletek, több mint 20 Ă©v utĂĄn egyre rosszabb ĂĄllapotba kerĂŒlnek – a nagyszabĂĄsĂș projekt.

A lehetƑsĂ©get nem vĂ©letlen lĂĄtta meg benne az akkori vĂĄllalkozĂł, hiszen a kedvezƑ adottsĂĄgĂș vĂĄros, kĂ©t fĂŒrdƑvel is bĂŒszkĂ©lkedhet. HazĂĄnkban szinte nemzeti kincsnek szĂĄmĂ­t a termĂĄlfĂŒrdƑ, melybƑl e telepĂŒlĂ©sen Ă©vtizedek Ăłta kettƑ is rendelkezĂ©sĂ©re ĂĄll a pihenĂ©st, felĂŒdĂŒlĂ©st keresƑ helyi lakosok Ă©s idelĂĄtogatĂł vendĂ©gek szĂĄmĂĄra. TermĂ©szetesen a komplexumon tĂșl is szĂĄmos hotel, apartman, magĂĄnszĂĄllĂĄs Ă©s kemping nyĂșjt kĂŒlönbözƑ szolgĂĄltatĂĄsokat az idelĂĄtogatĂłk kĂ©nyelmesebb pihenĂ©sĂ©nek Ă©rdekĂ©ben. Érdemes a nĂ©pszerƱ nyĂĄri idƑszakban minĂ©l elƑbb elƑre foglalni, hogy biztosan megtalĂĄljuk a szĂĄmunkra legkedvezƑbb szĂĄllĂĄshelyet.

GOMBAHÁZAK EGY SZELLEMFALUBAN!

https://hu.wikipedia.org/wiki/Tiszak%C3%A9cske

Vissza a kategĂłria cikkeihez