Nádirigó tanösvény Tiszakécske

A Nádirigó tanösvény Tiszakécske legújabb látványossága, mely a Holt-Tisza mentén húzódik. Tiszakécske csodálatos fekvésű település, mely mentén 22,5 km hosszan kanyarog a Tisza. Nem véletlen hívják a vizek városának is, hiszen számos holtág található a város határában. Ezek egy része népszerű a horgászok körében is.

Aki a városba aktív pihenés céljából érkezik, számos lehetőség közül válogathat. Hiszen felfedezhetjük a települést és a környékét gyalogosan – akár nordic walking botokkal felszerelkezve – kétkeréken vagy csónakon egyaránt. Bármely évszakban érkezzünk is a természet mindig csodálatos arcával varázsol el. Bár a nyár mozgalmasabb időszak, a programok zöme is erre az időszakra tevődik, télen sem unatkozunk. Annál is inkább, mivel a fürdők egész éves nyitvatartással várják a látogatókat. Így aki nyugalmasabb időszakban érkezne, az is számos lehetőséget talál a kikapcsolódásra. Kerékpárt, csónakot, sőt még nordic walking botokat is bérelhetünk.

Nádirigó tanösvény Tiszakécske

Nemcsak a gátak és a Tisza part környéke vár minket számos természeti látványossággal, hiszen tanösvények is találhatók a városban és a környéken is. A tanösvények érdekessége, hogy számos – gyerekekre szabott – interaktív táblával, információs állomásokkal játékosan mutatja be a környék élővilágát és egyéb érdekességeket.

Nádirigó tanösvény állomások

A Nádirigó tanösvény mentén 10 információs állomás található. Az út hossza kb. 2,5 km, mely egy óra alatt kényelmesen bejárható, akár babakocsival is. A pihenést kihelyezett padok könnyítik, de több helyen esővédős beülős lehetőség is adott az elemózsiánk elfogyasztására. A sétány mentén kilátó is segíti a természetben való gyönyörködést. A gyerekeket szuper játszótér és mezítlábas ösvény is várja.

A tanösvény témái:

  1. Induló állomás – játszótérrel
  2. Csiga biga, gyere ki – növényspirál rovarhotellel
  3. Tiszakécske elődeink szemével – Tiszakécske tájtörténeti bemutatása
  4. Az életadó Tisza – Folyószabályozás előtti tiszai élet
  5. Hívatlan vendégek a határban – Inváziós növény- és állatfajok a holtág környékén
  6. Tisza parti randevú – Holtágban élő gyakoribb hüllő és kétéltű fajok
  7. Száll a kakukk fészkére – A holtágnál megfigyelhető madárfajok
  8. A holtág lágy ölén – A Tisza és a holtág gyakoribb halfajai
  9. Hallgatózó – Madarak erdőn-mezőn, madárodúpark
  10. Mezítlábas ösvény

Érdemes távcsővel felszerelkezve érkezni, mert ha szerencsénk van számos madarat, békát, de akár még teknőst is láthatunk az utunk során.

A holtágon csónakázásra is van lehetőség, de a környék a horgászok körében is igen népszerű.

A tanösvény megközelíthetősége

A tanösvény több irányból is megközelíthető elsősorban autóval. Tiszakécske közlekedés szempontjából főleg a nyári időszakra koncentrál, jellemzően arra az időszakra könnyíti meg a látogatók helyváltoztatási szándékait. Ilyenkor ugyanis közlekedik a CSI-HU kisvonat, mely az üdülő övezetből indulva a fő látványosságokat érintve egészen Tiszakécske-Kerekdomb településig közlekedik. Ezen kívül csak a helyi volán buszokkal tudunk közlekedni a településen belül vagy biciklit bérlési lehetőségeink vannak, ha nem autóval érkezünk.

Cím: Templom tér 3.

Parkolni akár az Ókécskei Református templom mellett, akár a Sportcsarnoknál tudunk. A városi Sportcsarnok mellől indul a tanösvény. A Templom térről a Tompa Mihály utcán kell elfordulni jobbra (itt már tábla is jelzi az irányt), majd ismét jobbra már láthatjuk a Sportcsarnokot. Onnan pedig a tanösvény kezdőpontját.

Cím: Tiszasor utca

A másik végponthoz: A Kossuth Lajos utcáról nyíló Tiszasor utcán keresztül kell lekanyarodni és az 1-es holtágat keresni. Parkoló itt is van.  

Bár nem körtúra, gyakorlatilag körbejárható akár melyik irányban indulunk is el az ösvényen.

Kézmosó és mosdó lehetőség nincs.

Tiszakécske, Nádirigó tanösvény:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Tan%C3%B6sv%C3%A9ny

Vissza a kategória cikkeihez