Tiszakécske címere

Tiszakécske címere is pajzson meghatározott szabályok szerint megszerkesztett embléma. Hazánkban a címer egyedi, nemzeti, a történelmi hagyományokban gyökerező összetett jelkép. Nemcsak az országoknak, de a városoknak is vannak címerei. E címerek még a nyugati keresztény civilizáció, a korai lovagkor szülöttei.

Az élet bármely területén találkozhatunk velük. Hiszen ábrázolják őket kódexek oldalain, kőfaragványokon, kályhacsempén, pecséteken, zászlókon, de a vert pénzeken is. Már a lovagi tornák résztvevőit is a címeres pajzsuk, illetve sisakdíszük alapján különböztették meg, de a csaták után elhunytakat is a címerük alapján azonosították.

Tiszakécske címere

Tiszakécske címerében oroszlán és halak jelennek meg. Jellemzőek az állati motívumok. A címer alakja álló pajzs forma, melyet ezüst színű hullám oszt ketté. A felső zöld mezőben két lábon jobb felé ágaskodó villásfarkú arany oroszlán található, amely jobb mancsában vágásra emelt kézfejvédős görbe kardot, bal mancsában lefelé fordított hegyű nyílvesszőt tart. Az alsó kék mezőben két egymással ellentétes irányban, egymás fölött úszó ezüst hal látható. Az oroszlán és a halak is régi kécskei pecsétek motívumai, a történelmi örökség jelképeként jelentkeznek a pajzson. A hullám a Tiszát jelképezi. A város hagyományai a pajzson a címerben is megjelennek. A víz meghatározó szerepe itt is jelen van.

Tiszakécske története

A város története már hosszú idővel ezelőttre nyúlik vissza, mivel régészeti leletek alapján, már több, mint 1500 évvel ezelőttre tehető, hosszú évszázadok óta lakott. Bár a török hódoltság idején elnéptelenedett, a 17. században – főleg Nógrád és Hont vármegyéből érkező – új katolikus családokkal népesítették be.

Tiszakécske napjainkban

Napjainkra nagy népszerűségnek örvend mind a hazai, mind a külföldi turisták körében. E népszerűségének oka a számos turisztikai célú fejlesztés is. A kilátó, a kisvasút, az újonnan létesített Nádirigó tanösvény, mind ezt a célt szolgálja. Ide jó jönni, itt jó lenni!

De népszerűségének oka páratlan fekvésének is köszönhető. Hiszen a Tisza partján nyáron nagy élet indul be. Nemcsak a szabadstrand, de a természet is vonzza a látogatókat. Számos kirándulási, túrázási lehetőség és egyéb szabadidős tevékenységek várják az érdeklődőket. A különböző programok egymást érik és számos érdekességgel, látványosággal hívogatnak.

Érdemes hosszabb időre érkezni, mivel a látnivalók és a természet adta lehetőségek megcsodálására, felfedezésére jellemzően nem elég egy hétvége. Számos szállás közül válogathatunk, azonban a népszerű programok környékén ajánlott előre foglalni.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Tiszak%C3%A9cske

Vissza a kategória cikkeihez

Címlap kép: Tiszakécske címere (forrás: https://en.m.wikipedia.org/wiki/File:HUN_Tiszak%C3%A9cske_C%C3%ADmer.svg)