Tiszakécske és környéke

Tiszakécske és környéke is számos látnivalóval és felfedezni valóval csábítja egész évben a vendégeket. Tiszakécske az utóbbi években látványos fejlesztéseken esett át, melyek mind a turisták vonzását is elősegítik. Bár a vizek városának is nevezett település egyébként is népszerű, leginkább a nyári időszakban. A programok – ugyan egész évben folyamatosan megrendezésre kerülnek – elsősorban a nyári időszakban keresettek. Főleg a Kécskei fogathajtó verseny, mely hosszú évek óta a város legnépszerűbb rendezvénye. Ebben az időszakban érdemes már jó előre szállást foglalni, ha nem szeretnénk lemaradni.

Tiszakécske látnivalók

Tiszakécske látnivalók tekintetében többet kínál egy hétvégénél. Így, ha ki sem mozdulunk a városból, akkor is érdemesebb hosszabb időszakra érkezni. Annál is inkább, mivel, ha csak a fürdőbe megyünk az is többórás program és akkor még semmit nem láttunk a városból. Érdemes felkeresni a Tisza-parti kilátót is, melyről páratlan panoráma tárul elénk, hiszen hosszan ellátunk a kanyargó folyó mentén.

De számos túrázási – gyalog, kétkeréken vagy csónakon – és horgászási lehetőség is várja az ide érkezőket.  Kenut, biciklit, sőt még nordic walking botokat is tudunk bérelni a településen.  

Tiszakécske és környéke

De Tiszakécske környékén is számos lehetőség adott, akár Kecskemét, akár Szolnok irányába indulunk. Nagyjából egyenlő távolságra – kb. 35 km-re – található mindkét város. Érdemes ellátogatni akár mindkét helyszínre, mivel több múzeum és gyerekek számára is érdekes kiállítások találhatók.

Szolnok

Szolnokon az egyik legfőbb látványosság – mely gyerekek és felnőttek számára egyaránt sok érdekességet kínál – a Reptár repülőmúzeum. A kiállított repülőgépek, helikopterek és számos repüléssel kapcsolatos tárgy szabadtéren és fedett területen egyaránt megtalálható. Ezenkívül számos élményelem – akadálypálya, 4D mozi, repülőgép szimulátorok stb. – teszik még élvezetesebbé a kiállítást. A múzeum területén ajándékbolt és büfé is megtalálható, így akár egész napos programnak kiváló választás lehet. További információk: https://www.reptar.hu/

Kecskemét

Kecskeméten számos múzeum várja a kíváncsi felnőtteket és például a Szórakaténusz Játékmúzeum a gyerekeket is. További információ itt: https://muzeum.kecskemet.hu/szorakatenusz/

Az állandó kiállítás az ősi időktől öleli fel a játékok fejlődését. Számos kézi készítésű, de gyári játékok sokasága várja az érdeklődőket. Színes programok, foglalkozások egészítik ki a kiállítást.

De remek kikapcsolódási lehetőséget ad a Planetárium is, mely színvonalas műsoraival ismerteti meg a Naprendszer bolygóit és varázsol minket egy káprázatos, igazán különleges világba. http://www.plani.hu/

De a hangszerek iránt érdeklődők a Leskowsky Hangszergyűjteményt is megcsodálhatják. Itt a legkisebbeket Hangszerbabusgató foglakozásokkal is várják. http://hangszergyujtemeny.hu/

 Akár a Kecskeméti rajzfilmstúdióba is látogatást tehetünk. Ehhez előzetes bejelentkezés szükséges ugyan, és minimum 5 fő esetén látogatható az igazán különleges mese-világ. https://www.kecskemetfilm.hu/

Tiszakürt

Arborétum

A parkot a szarvasi Anna ligetet telepítő gróf Bolza József Tiszakürtre nősülő gyermeke Péter és annak legidősebb fia József kezdte el telepíteni. A park sziki rétekkel ölelkező hatalmas tölgyesekkel formált ligetes táj. Az 1971 óta megyei védettségű park közvetlenül a Tisza ártéri része mellett található. A parkban hatalmas mamutfenyők mellett egy 400 éves tölgyfa és kilátó is várja természet – fák, virágok – iránt érdeklődőket. Az arborétum egész évben látogatható.

Tiszakécske és környéke – tanösvények

Lakitelek-Tőserdő

Kontyvirág tanösvény

A kontyvirág tanösvény Lakitelek-Tőserdő területén található Holt-Tisza hídjáról indul.

Megközelíthető: Kecskemétről a 44-es úton, Tiszakécske irányából pedig a Főúton Lakitelek felé. Az üdülőtelep parkolójában tudunk megállni autóval.

A 8 állomásból álló tanösvény a holtág- és az ártéri erdő növény- és állatvilágával, valamint a Tisza menti tájátalakítás folyamataival is megismerteti a látogatót. E területek ritkaságnak számító lakója a réti csík.

A tanösvény egész évben – kivéve nagyobb árvizek idején – látogatható gyalogosan, kerékpárral, de akár babakocsival is.

A tanösvény 3,5 km hosszúságú.

Jászkarajenő

Csonka Márton tanösvény

Megközelíthető: Tiszkécskétől a Szolnoki útról Jászkarajenő irányába haladva. Cegléd felől (Kőröstetétlenen keresztül) érkezve a településtábla előtti jobboldali erdő szélén.

Az 5 állomásból álló tanösvény bemutatja Jászkarajenő természeti kincseit, múltjának egy igen értékes részét. Nevét Csonka Mártonról, a 19. században itt élő szarvasmarhákat őrző pásztoremberről kapta, aki 100 évet élt meg. A tanösvény állomásain kialakított pihenőhelyek, védett esőbeállók teszik lehetővé a pihenést, étkezést. Az utolsó állomáson egy kemence is lehetőséget ad a tanösvény bejárása utáni sütésre, főzésre, érdemes így készülni.

A tanösvény egész évben – kivéve nagyobb árvizek idején – látogatható gyalogosan, kerékpárral, de akár babakocsival is.

A tanösvény 16 km hosszúságú.

Érdemes mazsolázni a lehetőségek közül, mert élményekkel teli programokat ígér mind. Ennyi látnivalóra már legalább egy héttel számolhatunk. Jó időtöltést!

Kontyvirág tanösvény:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Tiszak%C3%A9cske

Vissza a kategória cikkeihez