Tiszakécske látnivalók

A Bács-Kiskun megyei Tiszakécske látnivalók tekintetében sem elhanyagolható város. Fekvése meghatározó, hiszen nyugatra és északra is nagyjából ugyanolyan távolságra megyeszékhelyek között helyezkedik el a Tisza partján. Kecskeméttől és Szolnoktól is nagyjából 35 km-re található, Bács-Kiskun megye észak-keleti csücskében. Tömegközlekedéssel – vonattal és volánbusszal – és autóval is jól megközelíthető bármilyen irányból. Bár a fürdői – mert kettő is található a településen – egész éves nyitva tartással várják a látogatókat, főleg a nyári időszakban nagyon népszerű. Ez nem véletlen, hiszen a fekvése miatt Tiszakécske időjárása rendkívül kedvező, így a nyári nagy melegben a Tisza partján található szabadstrand is nagy népszerűségnek örvend.

Tiszakécske látnivalók – templomok

Szentháromság templom

Tiszakécske több templommal is büszkélkedhet. A Római katolikus Szentháromság templom a település központjában, a Kőrösi utca 3. alatt található. A késő barokk stílusú templom 1820-ban épült. De a korábbi Kécske falu már a mostani templom körül helyezkedett el, hiszen már a XIII. században is templom állt a helyén. Mely azonban a török uralom idején nem élte túl a viszontagságokat, a település lakossága is nagyon megfogyatkozott. Sokan elmenekültek. Majd a későbbiek során – főleg Felvidékről magyar és részben szlovák – betelepítésekkel pótolták a hiányzó lakosságot. mint ahogy a település. elpusztult. e A katolikus plébániát 1743-ban alapították újra.

A mai templom 1815-20 között épült, érdekessége, hogy a köveit Tiszakécske határán, Sárhalmon bányászták. Oltára és három szószéke már klasszicista stílusban készült. A mellékoltárok képeit valószínűleg bécsi mester festette 1830 körül. A templom egyik igen értékes alkotása a fából készült Szűzanya szobor, mely valószínűleg felvidéki mester munkája. Valószínűsíthető, hogy a felvidéki telepesek hozhatták magukkal. Szintén nagy kincs a latin nyelvű elmélkedési könyv és Káldi György predikációs gyűjteménye, – az előbbit 1612-ben, az utóbbit 1631-ben nyomtatták – melyek a település legrégebbi könyvei, még a török utáni korból valók.

A műemlékvédelem alatt álló templom a miséken kívül rendszeresen ad helyet esküvőknek, zenei előadásoknak egyaránt. Miserend: https://miserend.hu/templom/1247

Tiszakécske Református Egyházközösség temploma

A református egyházközösség temploma az ókécskei településrészen, a Templom tér 2. szám alatt található. 1906-1909 között neogótikus stílusban épült az akkori Ókécske közepén. A templom tornyát 4 harang lakja, melyből a 750 kg-os nagyharang a templom építésével egy időben készült. Az I. világháború idején, csak a legnagyobb harang maradt meg. A két világháború között csak kettő pótlására kerülhetett sor. 2009 óta – a templom centenáriumi ünnepségéig – a legkisebb harang helye üresen volt. Azóta ismét 4 harang található a toronyban, mint eredetileg.

Kovács Kékfestő

A Kovács család kékfestő műhelyét tekinthetjük meg a Kőrösi u. 9. szám alatt. A család évszázadokra visszamenőleg foglalkozik e mesterséggel. A műhelyben – mely korlátozott nyitvatartással várja az érdeklődőket – számos ipartörténeti ritkaság, különleges gép, festőkád is látható. De természetesen számos mintagyűjteményt is megtekinthetünk, sőt van 1896-ból származó nyomógép is.

Az udvaron szárítók is bemutatásra kerülnek és a házban láthatunk elkészült kékfestős anyagokat is. Igazán ritkaságszámba menő kiállítás, melyet maguk a tulajdonosok a népi iparművész házaspár mutat be.

Tiszakécske – Szódagyár

Tiszakécskén is nagy hagyománya van a szikvíz készítésnek. Még napjainkban is számos szikvízkészítő kisiparos foglalkozik e tevékenységgel a településen. De van szódagyára is, mely 1923-tól működött a Béke utca 132. számú ház alatt.

Tiszakécske –Termálfürdő

Tiszakécske fürdő tekintetében egészen különleges, hiszen az egész évben nyitva tartó gyógyfürdőből a településen rögtön 2 is található. A Barack Resort és Gyógyfürdő, valamint a Kerekdombi Termálfürdő. Az előbbi gyógy- és élménymedencéken túl, jakuzzi és szaunavilággal is várja a vendégeket. Az utóbbi különlegessége az 1500 négyzetméteres Kneipp-ligeten túl, az 50 fő befogadására is alkalmas finn szauna.

Tiszakécske – szabadstrand

A nyári időszakban – kora nyártól késő őszig – üzemel a Tisza partján található megújult szabadstrand. Számos kikapcsolási lehetőséggel és különböző szolgáltatásokkal várja a pihenni, fürödni, hűsölni vágyókat. A területen büfék, éttermek kínálják különböző – sok helyen kézműves – termékeiket. Az aktív pihenést keresők számára a környéken kerékpár és kenu is kölcsönözhető.

Tiszakécske – Kilátó

Az utóbbi évek egyik legnépszerűbb látnivalója a Tisza-parti kilátó. Tiszakécske gyönyörű helyen fekszik, legnagyobb vonzereje, hogy több, mint 22 km hosszan határolja a folyó, mely meghatározó a helyiek életében. A partot szegélyező erdők túrázásra, sétálásra csábítanak. A 22 méter magas kilátó a Mikó István sétány mellett található, a kisvonat egyik állomása mentén. A teraszáról csodálatos kilátás tárul elénk, hiszen gyönyörködhetünk a hosszan kanyargó folyó és az azt körbe ölelő ligetek látványában. A kilátó környéke jó megközelíthető autóval is, parkolásra is van elegendő hely.

Tiszakécske – tanösvények

A településen az aktív- és a passzív pihenést kedvelők is megtalálják a számításaikat. A túrázás – legyen az gyalogos, kerékpáros vagy vízi – mellett a fürdőzés és horgászás szerelmesei is számos lehetőség közül választhatnak. A könnyű vízparti sétától a tanösvényekig, gyerekekkel vagy anélkül is többféle útvonal közül válogathatunk. A nádirigó tanösvény az elmúlt évek legnagyobb fejlesztése, mely nemcsak a gyerekek kedvence lesz, érdemes felkeresni.

Tiszakécske – programok

Sokan már nemcsak a látnivalók, hanem a különböző programok miatt keresik fel a települést. Mely még mindig főleg a nyári időszakban nagyon népszerű, de egyre több évközbeni eseménnyel csalogatja a vendégeket a nyári időszakon túl is. Érdemes ilyenkor is felkeresni, hiszen minden évszakban más arcát mutatja.

Tiszakécske, a fejlődő város:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Tiszak%C3%A9cske

Vissza a kategória cikkeihez