Tiszakécske tanösvény

Aki erre a csodálatosan szép fekvésű településre aktív pihenés céljából érkezik, jó helyre jött, hiszen Tiszakécske tanösvény, víziutak, bicikliutak tekintetében is a lehetőségek tárháza. Érdemes rögtön nemcsak egy hétvégére érkezni, mivel annyi idő nem elég a kisváros és környékének felfedezésére. Bár programok szinte egész évben várják az idelátogató érdeklődőket, a kisváros főleg a nyári időszakban nagyon népszerű. Hiszen jó időben megtelik a Tisza-part, ahol a megújult szabadstrand igazi beach hangulatot áraszt. Számos vendéglátóhely kínálja a finomabbnál finomabb ételeket, különleges italokat. Aki a kézműves termékeket keresi az is jó helyen jár, hiszen nemcsak kézműves hamburgerek és egyéb különlegességek, de áfonyás és meggyes kézműves sörök is megtalálhatók a kínálatban.

Tiszakécske tanösvény

Tiszakécske elsősorban nem a tanösvényeiről nevezetes, de itt is találunk néhányat, amit érdemes végig járni. A település környéke gazdag madár- és növényvilággal rendelkezik ideális helyszínül szolgálva kirándulásoknak. A környéken több tanösvény is várja a látogatókat.

Nádirigó tanösvény – Tiszakécske

A Nádirigó tanösvény kezdőpontja az Ókécskei Sportcsarnok mellett található (Tiszakécske, Templom tér 3.). Itt adott a parkolási lehetőség és játszótér is várja a kisebbeket. A tanösvény érdekessége, hogy a 10 állomásból álló útvonalának egy része cölöpösvényen halad keresztül.

Az állomások interkatív játszóelemekkel is szórakoztatnak és Tiszakécske múltját, valamint a holtág élőhelyeivel kapcsolatos témákat dolgoznak fel.  A tanösvény mentén kilátó, a végén mezítlábas pálya található különböző járófelületekkel.

A tanösvény egész évben látogatható gyalogosan és babakocsival is.

Hossza: 2,5 km, nem körtúra így a visszaúttal is számolni kell.

Kontyvirág tanösvény – Tőserdő

A kontyvirág tanösvény Lakitelek-Tőserdő területén található, a Holt-Tisza hídjáról indul.

Megközelíthető: Kecskemétről a 44-es úton, Tiszakécske irányából pedig a Főúton Lakitelek felé. Az üdülőtelep parkolójában tudunk megállni autóval.

A 8 állomásból álló tanösvény a holtág- és az ártéri erdő növény- és állatvilágával, valamint a Tisza menti tájátalakítás folyamataival is megismerteti a látogatót. E területek ritkaságnak számító lakója a réti csík. Illetve gémfélék fészkelő telepeit is láthatjuk itt.

A tanösvény egész évben – kivéve nagyobb árvizek idején – látogatható gyalogosan, kerékpárral, de akár babakocsival is.

A tanösvény 3,5 km hosszúságú.

Csonka Márton tanösvény – Jászkarajenő

Megközelíthető: Tiszkécskétől a Szolnoki útról Jászkarajenő irányába haladva. Cegléd felől (Kőröstetétlenen keresztül) érkezve a településtábla előtti jobboldali erdő szélén.


Az 5 állomásból álló tanösvény bemutatja Jászkarajenő természeti kincseit, múltjának egy igen értékes részét. Nevét Csonka Mártonról, a 19. században itt élő szarvasmarhákat őrző pásztoremberről kapta, aki 100 évet élt meg. A tanösvény állomásain kialakított pihenőhelyek, védett esőbeállók teszik lehetővé a pihenést, étkezést. Az utolsó állomáson egy kemence is lehetőséget ad a tanösvény bejárása utáni sütésre, főzésre, érdemes így készülni.

A tanösvény egész évben – kivéve nagyobb árvizek idején – látogatható gyalogosan, kerékpárral, de akár babakocsival is.

A tanösvény 16 km hosszúságú.

Tiszakécske:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Tan%C3%B6sv%C3%A9ny

Vissza a kategória cikkeihez