Tiszakécske története

Tiszakécske története már a régészeti leletek alapján, már több, mint 1500 évvel ezelőttre tehető. A gyönyörű fekvésű kis város Bács-Kiskun megye keleti szegletében, Pest, Bács-Kiskun és Jász-Nagykun-Szolnok megye határában található. Közvetlenül a Tisza mentén fekszik és érdekessége, hogy 22,5 km hosszan kanyarog határában a folyó. Mely mindig meghatározó volt és a mai napig meghatározó a város életében. A település kedvelt úti cél nemcsak a hazai, de a külföldi turisták körében is. E népszerűségének egyik oka a természeti szépségében, fekvésében rejlik, de a fürdők szintén nagy vonzerőt jelentenek.

Tiszakécske története – a kezdetektől

A település már hosszú évszázadok óta lakott. A tatárjárás környékén a lakosság számbeli növekedése is elindult, azonban ezt a török hódítás megakasztotta. Olyannyira, hogy a török uralom alatt szinte teljesen elpusztult és elnéptelenedett. Újra telepítésére csak a XVII. században került sor, ugyanis csak ekkor vette kezdetét az új lakókkal való betelepítés. Az új lakók főleg Nógrád és Hont vármegyéből érkező katolikus családok voltak.   Ők a szinte elnéptelenedett régi Kécske területén találtak új lakóhelyekre. A régi kécskeiek a betelepülőktől elkülönültek – ennek hangot adva ókécskeieknek hívták magukat – és a lakóhelyi megkülönböztetés is ekkor alakult ki. A helyiek az Ókécskei, míg a betelepültek az Újkécskei részen éltek.

Vasútvonallal a település 1887 óta rendelkezik, ekkor indult jelentős fejlődésnek is. E fejlődést a két világháború vetette vissza. E fejlődés részeként számos átmenő útvonal is kiépítésre került. A város így vált megközelíthetővé Szolnok, Kiskunfélegyháza és Nagykőrös irányából is.

1950-ben a két településrész Tiszakécske néven egyesült. Városi rangot 1986-ban kapott. Fejlődése azóta ismét töretlen.

Tiszakécske napjainkban

Napjainkra nagy népszerűségnek örvend mind a hazai, mind a külföldi turisták körében. E népszerűségének oka a számos turisztikai célú fejlesztés is. A kilátó, a kisvasút, az újonnan létesített Nádirigó tanösvény, mind ezt a célt szolgálja. Ide jó jönni, itt jó lenni!

De népszerűségének oka páratlan fekvésének is köszönhető. Hiszen a Tisza partján nyáron nagy élet indul be. Nemcsak a szabadstrand, de a természet is vonzza a látogatókat. Számos kirándulási, túrázási lehetőség és egyéb szabadidős tevékenységek várják az érdeklődőket. A különböző programok egymást érik és számos érdekességgel, látványosággal hívogatnak.

Érdemes hosszabb időre – nemcsak egy hétvégére – érkezni, mivel a látnivalók és a természet adta lehetőségek megcsodálására, felfedezésére jellemzően nem elég néhány nap. Számos szállás közül válogathatunk, azonban a népszerű programok környékén ajánlott előre foglalni.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Tiszak%C3%A9cske

Vissza a kategória cikkeihez