Tiszakécske

Tartalomjegyzék

Tiszakécske gyönyörű fekvésű kis város Bács-Kiskun megye keleti szegletében. Szinte Pest, Bács-Kiskun és Jász-Nagykun-Szolnok megye határában található. A Tisza mentén fekszik és érdekessége, hogy 22,5 km hosszan kanyarog határában a folyó. Mely meghatározó a város életében.

A település évszázadok óta lakott, bár a török uralom alatt szinte teljesen elpusztult. A XVII. században kezdődött meg a település új lakókkal – főleg Nógrád és Hont vármegyéből érkező katolikus családokkal – történő betelepítése.   Ők a szinte elnéptelenedett régi Kécske területén találtak új lakóhelyekre. A régi kécskeiek a betelepülőktől elkülönültek – ennek hangot adva ókécskeieknek hívták magukat – és a lakóhelyi megkülönböztetés is ekkor alakult ki. A helyiek az Ókécskei, míg a betelepültek az Újkécskei részre különültek.

Vasútvonallal a település 1887 óta rendelkezik, ekkor indult jelentős fejlődésnek is. E fejlődést a két világháború vetette vissza. Majd 1950-ben a két településrész Tiszakécske néven egyesült. Városi rangot 1986-ban kapott. Fejlődése azóta ismét töretlen. Nagy népszerűségnek örvend a turisták körében is.

Tiszakécske

Népszerűségének oka részben páratlan fekvésének köszönhető. Hiszen a Tisza partján nyáron nagy élet indul be. Nemcsak a szabadstrand, de a természet is vonzza a látogatókat. Számos kirándulási, túrázási – akár vízen, akár szárazföldön – lehetőség és egyéb szabadidős tevékenységek várják az érdeklődőket egész évben. A nyári szezonra a lakosság száma a vendégeknek köszönhetően megtöbbszöröződik és az egyébként nyugodt kisváros egyszeriben felpezsdül. A különböző programok egymást érik és számos érdekességgel, látványosággal hívogatnak.

Tiszakécske szállás

Bár jellemzően a nyári szezonban népszerű a város, egész évben várja a látogatókat. Hiszen minden évszakban gyönyörű és a fürdők – mert kettővel is büszkélkedhetnek a helyiek – egész éves nyitvatartással üzemelnek. Wellness szolgáltatások is elérhetők és számos szálláshely egész évben kínálja szolgáltatásait. Aki nem a nyüzsgő forgatagban keresi a kikapcsolódást, az is megtalálja itt a sszámításait.

A természet pedig túraútvonalakkal, kiépített tanösvényekkel is csábít a felkerekedésre legyen az gyalogosan – akár nordic walking túra keretében – kerékpárral vagy csónakon. Számtalan kerékpáros lehetőséget is kínál a környék. A terep pedig kezdőknek is könnyű útvonal, hiszen szinte szintemelkedés nélküli – számos helyen kiépített – kerékpárutak kanyarognak a települések között.

Érdemes hosszabb időre – nemcsak egy hétvégére – érkezni, mivel a látnivalók és a természet adta lehetőségek megcsodálására, felfedezésére jellemzően nem elég néhány nap. Érdemes előre szállást foglalni, főleg a népszerű programok környékén. Számos lehetőség közül választhatunk a legkülönfélébb kategóriákban.

Tiszakécske, kisvasút, megújult strand és új tanösvény:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Tiszak%C3%A9cske

Vissza a kategória cikkeihez