Tiszavirág

A tiszavirág – bár azt gondolhatnánk, hogy a Tiszán nyíló csodaszép virág – ténylegesen egy rövid életű kérészfaj. A szárnyas rovarok alosztályába, a kérészek rendjébe, a tiszavirágok családjába tartozik. Európában a legnagyobb kérészfaj. Hazánkban a Tisza- és mellékfolyói leszakadó peremű, agyagos partszakaszain fordulnak elő nagy tömegben.

Tiszavirág jellemzői

A tiszavirág a folyó üledékében tölti hároméves lárvaéletét. Mivel nincs bábállapotuk, tökéletlen átalakulással fejlődnek ki. Imágóként kifejlődve 8-12 centiméter hosszúságúak, szárnyuk fesztávolsága 6-7 centiméter is lehet. A nőstények nagyobbak a hímeknél, azonban a farksertéi rövidebbek, így gyorsabb repülésre képesek.

Egy nőstény akár 7-8000 db petét is rak a víz felszínére, melyek a fenékre süllyedve kezdik meg lárvaéletüket. Itt az agyagos talajba fúrják magukat és az iszap szerves korhadékával táplálkoznak. A tiszavirág lárvája az aljzaton történő furkálással élőhelyet is teremt más mederfenéki élőlények számára.

A fejlődésük 3 évig tart és közben 20-szor vedlenek. Növekedésüket a hőmérséklet nagyban befolyásolja. Növekedésük befejeződése váltja ki a rajzást, mely általában szakaszokra bontható.

Tiszavirágzás

Először előrajzás kezdődik, mely alkalommal még csak százával repülnek a rovarok. A főrajzás során – mely a késő délutáni, esti órákban zajlik – milliónyian repülnek a víz felett szenvedélyes násztáncot járva. Az utórajzáskor szintén csak néhány száz rovar látható.

A tiszavirágzás egyedülálló természeti látványosság. Az elnevezés magában foglalja a tömeges rajzásukat, kirepülésüket, a szenvedélyes víz feletti násztáncukat, párzásukat, a peterakást, majd a pusztulásukat.

Azon kívül, hogy csodálatos látványos esemény, a Tisza kivirágzása, fontos ökológiai jelentősége is van. Ugyanis számos hal-, madár- és békafaj táplálékául is szolgálnak.

Ez az időszak jellemzően június vége körül – de minden évben máskor – zajlik. Rendszeres turistalátványosság, minden évben tömegeket mozgat meg a Tiszán és a mellékfolyóin látható természeti csoda. Főleg estefelé a lemenő nap fényében varázslatos látvány, ha lehetőségünk adódik rá, érdemes megnézni.

Tiszakécske szállás

Mivel ez az időszak jellemzően kora délutánra, estére tevődik, érdemes szállást is foglalni, így hosszabban gyönyörködhetünk az évente egyszer látható természeti csodában. Ha pedig már Tiszakécskén járunk érdemes felfedezni a bájos városka látványosságait is vagy élvezni a természet adta lehetőségeket.

Hiszen a szabadstrand jó idő esetén egész napos kikapcsolódást jelent, de biciklire pattanva vagy nordic walking során a Tisza mente is könnyedén bejárható. Számos tanösvény kínál információkkal is szolgáló kirándulási lehetőségeket. Ha pedig kellően elfáradtunk a Fürdő wellness szolgáltatási lelazítják az igénybe vett izmainkat.

A tiszavirágzás:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Tiszak%C3%A9cske

Vissza a kategória cikkeihez

Címlap kép: Tiszavirág (forrás: http://www.hungarikum.hu/hu/content/tiszavir%C3%A1g-%C3%A9s-tiszavir%C3%A1gz%C3%A1s)